Köri nedir? Faydaları nelerdir? Hangi yemeklerde kullanılır? Köri sosu nasıl hazırlanır? Köri zayıflamaya yardımcı olur mu?
KÖRİ NEDİR?
Köri Güneydoğu Asya mutfağının en çok kullanılan baharatlarındandır.Demirhindi,acı kırmızı biber,Hint cevizi,zencefil,kakule,karanfil,sumak,kişniş,zerdeçal,biber ve kimyon karışımından elde edilir.Bu karışıma Turunçgiller familyasından olan Köri ağacı yaprağı eklenir.Ana maddesi zerdeçal ve sumaktır.Parlak sarı rengini zerdeçaldan alır.Yoğun bir aromatik tat ve kokusu vardır.Köri yaprağı içinde bulunan baharatlarla karışması neticesinde aromalı bir rahiyaya sahip olur.
KÖRİ'NİN FAYDALARI NELERDİR?
-İçerisinde bir çok baharat bulunan köri içindeki kurkumin maddesi sayesinde eklem ağrıları ve eklem iltihaplarına iyi gelir.
-Farklı Kanser türlerinde iyileşmeye yardımcı bir rol oynadığı görülmüştür.
-İçeriğinde bulunan zerdeçal ve zencefil sayesinde sindirim sorunlarına yardımcı olur.Ancak mide rahatsızlıkları bulunan kişilerin uzak durması gerekir.
-Köri'nin en faydalı olduğu yer ise sigara bağımlılığı.İçeriğinde krosin maddesi bulunan Köri vücuttaki zararlı toksin maddelerini atmada yardımcı olur.
-Köri eskiden beri karaciğer rahatsızlığı çekenleri başvurduğu bir baharattır.Kan arttırıcı özelliğe sahiptir.
-Köri yaprağı ayrıca saç ve cilt bakımında kullanılır.
HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR ?
Mutfaklarda çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.Asya mutfağının vazgeçilmezi olan Köri et yemeklerinden salataya kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.Beyaz etin yanında sos olarak sunulabilir.Uzakdoğu mutfağında sebze yemeklerinin de vazgeçilmezidir.Körili pilav,körili patates tarifleri ülkemizde de yaygınlaşmaktadır.Kullanım alanlarından biri ise makarnalardır.İster makarnanın yanına,isterseniz içine karıştırarak tüketebilirsiniz.Et yemeklerinde ise terbiye olarak kullanılır.
KÖRİ SOSU NASIL HAZIRLANIR ?
Bir tavada unu kokusu çıkana kadar tereyağı ile birlikte kavurun.Topak topak olmaması için hızlıca kavurun.İçine köri tozunu ve sıcak suyu ilave ettikten sonra karabiberini ve tuzunu ilave edin.Tüm malzemeleri kattıktan sonra 5 dakika daha pişirin.Köri sosunuz hazır.
KÖRİ ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR MU?
Köri zayıflatır mı? bilinmez ama uzun süre tok tutan bir etkisi vardır.Özellikle yağ yakma konusunda sizlere yardımcı olur.Zorlu diyetler uygulayanlar için,baharatların metzbolizmayı hızlandırıcı etkisi sayesinde daha hızlı kalori yakmanıza yardımcı olur.Baharat ve sosun dışında çay olarak da tüketilen Köri,içeriğindeki çoklu baharat bileşenlerinin sayesinde sağlığımızı desteklediğini unutmamak gerekir.
En sevdiğin baharat nedir diye sorana duraksamadan köri derim. Bu yüzden en çok kullandığım baharattır. Ee tabi körinin faydaları da göz önünde bulundurulunca bu muhteşem baharatın mutlaka her mutfakta bulunması gerektiğini her fırsatta söylerim. Bu arada yeni bloğunuz hayırlı olsun :) Bol hit dilerim :)
YanıtlaSilKöri benimde en sevdiğim baharatlardan biridir.Teşekkür ederim.
YanıtlaSil