Karabaş otu nedir?Ne tür bitkidir?Karabaş otunun faydaları nelerdir?Hangi hastalıklara iyi gelir?
Lavanta ile aynı familyaya mensup,ballıbabagiller ailesinden olan karabaş otu ülkemizde "yalancı lavanta","gargan" ve "keşiş otu" olarak da bilinir.Osmanlı İmparatorluğu zamanından koleraya kullanılması için hakkında ferman çıkarılmış olan bu bitki aynı zamanda 1.Dünya Savaşı zamanında ise mikrop öldürücü olarak kullanılmış.
Latince ismi "Lavandula Stocheas" İngilizce ismi ise "French Lavander" olan Karabaş otu ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerimizde makilik alanlarda kendiliğinden yetişir.Dünya'da ise Orta Avrupa'da yetişir.
Haziran ve Temmuz olaylarında taze ya da kurutularak kullanılır.Ayrıca çiçeklerinden elde edilen yağın bir çok şifalı özelliği bulunur.Yine Ege,Akdeniz ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde reçeli yapılmaktadır.
KARABAŞ  OTU'NUN FAYDALARI
-Kür şeklinde kullanıldığında kalp ve damar hastalıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
-Kanser hastalığına karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir.Vücutta mevcut tümörlerin büyümesini önler.
-Vücut direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Öksürük ve balgam şikayeti olanlar için bire birdir.
-İçindeki etkin maddelerden ötürü nikotine duyulan ihtiyacı azaltır.Sigara kaynaklı öksürük,göğüs ağrısı ve baş ağrısının azaltılmasında etkili olur.
-Ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.(Harici olarak kullanılırsa)
-Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle grip ve kış hastalıklarında etkili olduğu görülmüştür.
-Mide bağırsak problemlerini giderir.Sindirim sistemindeki gazı azaltır.
KARABAŞ OTU NASIL KULLANILIR
Genellikle çay demleme şeklinde tüketilir.Çiçeklerinden elde edilen yağının ise bir çok tedavi özelliği bulunmaktadır.
Saplarından ayıklanan Karabaş otu demliğe alınır.İçine kaynamış su ilave edilir.8 dakika boyunca demlenmesi için beklenir.Tadı çok ağır olacağı için bir kaşık bal veya limon ile tatlandırarak tüketilir.
Kış hastalıklarından özellikle gripten muzdarip iseniz içine Ada çayı,ıhlamur ya da zencefil ilave ederek yine demleme şeklinde hazırlayabilirsiniz.Kür şeklinde tüketmek isterseniz uzmanların uyarısı 15 günden fazla tüketmemeniz yönünde.Özellikle aspirin ve antidepresan ilaçlar kullanıyorsanız eğer başlamadan mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
KARABAŞ OTU'NUN YAN ETKİLERİ
-Gereğinden fazla tüketildiğinde terleme,mide bulantısı ve baş dönmesi baş gösterir.
-Hamilelikte ve emzirme döneminde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

En bilinen şifalı bitkilerden olan Karabaş otu'nun faydalarını dilimizin döndüğünce yazmaya çalıştım.Doğa'nın sayısız nimetlerinin farkına varıp onlardan faydalanmak sağlıklı bir hayat sürme şansımızı kullanmamız gerekir.Tabiat Ana bize sunduklarıyla doğru kullanıldığında sağlımızı korumak adına bize sayısız fırsatlar verir.Hepimiz bu şansı kullanalım.

Etiketler:Bitkisel çaylar,karabaş otu,karabaş otu nedir,karabaş otu'nun faydaları,nasıl kullanılır,Hangi hastalıklara iyi gelir
Paylaşırmısın:
Next
Sonraki Kayıt
Previous
This is the last post.

Barış Tutunan

YORUMLARMISIN:

0 comments so far,add yours