Kakule nedir? Nasıl bir baharattır? Hangi yemeklerde kullanılır? Faydaları nelerdir? En çok nerelerde yetişir? Yan etkileri nelerdir?
KAKULE NEDİR?
Bilimsel adı Elettaria cardamomum olan Kakule bitkisi yeşil görüntüsü ve aromatik tadıyla yemeklerimizde tercih ettiğimiz bir baharattır.Hindistan ve Güney Doğu Asya'da yetişen Kakule safran ve vanilyadan sonra en pahalı baharatlar arasındadır.Bu zor bulunan kakule bitkisinin boyu 4 metreye kadar uzar.Hindistan'ın ihraç ürünü olan Kakule Ülkemizdeki fiyatı ise 50 gr 9-10 tl civarındadır.Büyük baharatçılarda ve aktarlarda bulunur.
Kakule satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise tane şeklinde satın almaktır.Toz halinde alınan kakule kısa zamanda aromasını ve kokusunu kaybeder.Bu yüzdendir ki kabuklu olan meyvesi alınır ve dış kabuğundan ayırarak kullanacağımız kadarını mutfak robotundan geçirip toz haline getirip kullanmakta fayda var.
Kakule zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir.Bitkinin meyveleri kullanılır.Bataklıkta yetişen Kakule sıcak ve ılıman bölgeleri sever.Yeşil renge geldiğinde toplanan meyveleri olgunlaşması için Güneş'te bekletilir.Ülkemizde adı sıkça duyulmaya başlanan Kakule'yi ayrıca çay ve kahve olarak da tüketebilirsiniz.Bir yemek kaşığı toz Kakule'yi siyah çay demler gibi hazırlayıp tüketebilirsiniz.Ayrıca yine Türk kahvesi şeklinde cezvede pişirebilirsiniz.
KAKULE'NİN FAYDALARI
- İnsan dışkısıyla bulaşan ve bir sindirim sistemi hastalığı olan Dizanteri'yi tedavi edici özelliği vardır.
- Kanser hücreleriyle savaşır.Kanser hücrelerinin oluşumunu ve küçülmesini sağlar.
- Böbrek'leri temizler.İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Bağırsak parazitlerini temizler.Mide'deki gaz sorununu çözer.
- Ülkemizde en sık rastlanan reflü hastalığı şikayetlerinizi en aza indirir.
- Antiseptik özelliği vardır.
- Ağız kokusuna birebirdir.İştah açıcı özelliği vardır.
- Eski zamanlarda afrodizyak etkisi olduğuna inanılır,cinsel isteği arttırmada kullanılırmış.
KAKULE'NİN YAN ETKİLERİ
Kakule'nin bilinen bir yan etkisi yoktur.Bu mucizevi bitkinin dozları abartılmadığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmez.Ancak hamile ve çocuk emziren kadınların uzak durması gerekir.On iki parmak bağırsağında ve ülserden şikayetçi İnsan'ların doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
KAKULE HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?
Hint yemeklerinin çoğunda kullanılan kakule Ülkemizde hamur işlerinde,pilavda ve tavuk tariflerinde kullanılır.Kaynayan reçele bir çay kaşığı ekleyerek reçele ayrı bir aroma katabilirsiniz.Muhallebi ve sütlü tatlılarda tercih edilir.Ayrıca baharatlı keklerde ve kurabiyelerde de yine toz halinde kullananbilirsiniz.
tarçın tarzı bir şey mi bu
YanıtlaSilYok tarçına hiç benzemiyor.
YanıtlaSilKakule çok faydalı gibi duruyor. Kanser hücreleriyle savaşması küçülmesini sağlaması olumlu
YanıtlaSil