Soslar yemeklerin tamamlayıcılardan birisidir.Görünüş ve lezzet yönünden yemek ile beraber uyum içinde bir bütün halindedir.Sosl kültürü Türk mutfağında da yerini almaya başladı.Her tür yemeğin yanında ya garnitür ya da sos ile servis edilir.Mader sos kahverengi sos tabir edilen soslardandır.Mder sos genellikle terbiyelendikten sonra pişirilen etlerin yanında-üzerinde verilen bir sosdur.
Mader sosun ortalama kalorisi 1425'dir.

Mader Sos Malzemeleri
1. 750 gr dana kemiği
2. 120 gr tereyağı ya da margarin (6 çorba kaşığı)
3. 1 küçük soğan
4. 1 küçük havuç
5. yarım demet maydanoz
6. yarım çorba kaşığı un
7. 2 kahve kaşığı tane karabiber
8. yarım kahve fincanı tuzsuz domates salçası
9. 2 defne yaprağı
10.4 diş sarımsak
11.1 bardak kırmızı şarap
12. 6 bardak et suyu
13.1 çay kaşığı dömiglas (varsa)
14.Tuz
Mader Sos Hazırlanışı
Bir tava ya da tencerede,yağın yarısı ile dana kemikleri konularak kemikler iyice kızarıncaya kadar kavrulur.6 bardak et ya da tavuk suyu eklenerek bir taşım kaynatılır.

Başka bir tencereye,kalan yağ,yuvarlak doğranmış havuç,küçük kesilmiş soğan,kıyılmış maydanoz,ayıklanmış sarımsaklar,defne yaprakları,tane karabiberler ve 2 tatlı kaşığı tuz konularak,sebzeler diriliğini kaybedinceye kadar orta ateşte karıştırılarak kavrulur.Kavrulan sebzelere un ilave dilerek,2 dakika daha kavurduktan sonra kırmızı şarap ve salça katılır.Şarap bir taşım kaynatıldıktan sonra bir tarafta bıraktığımız kavrulmuş kemikleri et suyuyla birlikte ilave ederek,sosta hafif bir koyuluk oluşana kadar kısık ateşte bir buçuk saat kaynatılır.

Sos biraz koyulaşınca,kemikle çıkarılır,tenceredeki sos sebzeleriyle birlikte süzgece alınarak kaşıkla bastırılıp püre haline getirilerek süzgeçten geçirilir.Varsa 1 çorba kaşığı dömiglas ve kızartma suyu ilave edilerek reçetelerde tarif idildiği şekilde kullanılır.

Sosun koyuluğu boza kıvamında olmalıdır.Sos süzgeçten geçirildikten sonra suluca ise tekrar ateşe oturtarak koyulaşması sağlanır.

Paylaşırmısın:

Barış Tutunan

YORUMLARMISIN:

0 comments so far,add yours