Beyin Salatası
Aslında bir meze olarak da düşünülebilir.Zengin Türk mutfağının en leziz tatlarından olan beyin salatası ister dana isterseniz koyun beyninden yapabilirsiniz.Ancak makbulü koyun beyninden olanıdır.Kuzu veya dana beynini kasabınızdan temin edebilirsiniz.
Beyin Salatası Malzemeleri
1. 3 koyun beyni
2. 6 bardak su
3. 1 çorba kaşığı sirke
4. 1 küçük soğan
5. 1 çorba kaşığı tuz
6. 2 domates (orta büyüklükte) veya 2 demet yeşil salata
7. 15 tane zeytin
8. 1 kahve fincanı limon suyu
9. Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Beyin Salatası Tarifi
Bir tencereye 6 bardak su,sirke,halka halka kesilmiş soğan ve bir çorba kaşığı tuzla akan suda tutularak ince zarları ayıklanmış(beyin zarlarını su içinde soyabilirsiniz ancak akan suda çok daha kolay soyulurlar) koyun beyinleri koyularak orta ateşte su kaynadıktan sonra 10 dakika haşlanır ve yarım saat ılınmaya bırakılır.

Beyinler,sudan çıkartılarak uzunlamasına yarım parmak inceliğinde dilimlere doğranır.Doğranan beyinler yarılarına kadar birbirlerinin üstüne oturtulmuş iki sıra halinde bir tabağa döşenir.Aralarına zeytinler oturtulur.Tabağın etrafını da kaynar suya sokup çıkartılarak,kabukları soyulmuş ve ince dilimlenmiş domatesler veya incecik kıyılmış yeşil salata döşenir.

Bir kasede tuz,limon suyu,zeytinyağı çırpılarak,beyinlerin üzerine gezdirilir ve servis yapılır.İstenirse tabağın iki ucuna dilimlenmiş limon parçaları konulur.

Paylaşırmısın:

Barış Tutunan

YORUMLARMISIN:

0 comments so far,add yours